یوتو ۲ نخستین ساختهی دست بشر است که برای کاوش به نیمه پنهان ماه اعزام میشود. این ماه نورد چینی سوار بر فرودگر چانگ ای ۴ به کره ماه قدم گذاشت و پس از وقفهای که ناشی از سرمای شدید شب بود، در تاریخ ۶ فوریه (۱۸ بهمن) فعالیتهای اکتشافی خود را از سر گرفت.
کشف جدید ماه نورد چینی
به تازگی اعضای تیم تحقیقاتی، از کشف یک قطعه سنگ کشیده خبر دادند که ارزش بررسیهای بیشتر را دارد. از این رو، قرار است کاوشگر چینی با یک مانور به سنگ نزدیکتر شود تا با طیفسنج تصویری نور مرئی و فروسرخ نزدیک (VNIS) خود، آن را آنالیز کند. این ابزار، نور پراکنده شده و بازتاب یافته از سطح اجسام را شناسایی میکند تا به جزئیاتی از ساختار آنها برسد.
دانشمندان از این ابزار برای بررسی نمونه رگولیتها و سنگهای دیگر در مسیر عبور یوتو ۲ از دهانه فون کارمان (Von Karman) نیز استفاده کردهاند. به یافتههای جالبی هم رسیدهاند: بقایایی از شیشههای ذوب شده و موادی که احتمالا متعلق به گوشتهی ماه هستند.
سنگ جدید کشف شده توسط ماه نورد چینی با حالتی مخروطی شکل و بیرون زده از زمین، کاملا غیر معمول جلوه میکند. با توجه به ظاهر کله قندی و وجود شیارهای برجسته در نزدیکی لبههای سنگ، دانشمندان بر این باورند که باید در مقیاس زمینشناسی، جوان باشد.
فشار ناشی از ضربه و چرخههای حرارتی، همراه با سایر فرمهای فرسایش در سطح ماه، باعث میشود سنگها در گذر زمان به شکل تقریبا کروی دربیایند. اما دانشمندان چه حدسهایی درباره نحوهی شکلگیری این سنگ میزنند؟
مقبولترین نظریه، آن را جزو مواد پرتابی ناشی از برخورد شهاب سنگها به یکی از دهانههای مجاور توصیف میکند. همچنین دانشمندان عقیده دارند یک سنگ با این شکل و شمایل، میتواند حاصل فرآیندی موسوم به پاشش (spallation) باشد؛ یعنی تکه سنگهایی که به اطراف پرتاب میشوند، بدون آنکه فشار و شوک ناشی از برخورد اولیه را تجربه کنند.
مطالعه روی این قطعه سنگ مرموز، ادامه خواهد داشت.